Æblechutney opskrift – lav den selv

31. januar 2023

Det første efterår vi boede her i Ferslev, fik vi helt utroligt mange æbler, især fra havens gamle Filippa træ. Så der blev kogt mos og grød i lange baner, som vi frøs ned i gamle mælkekartoner. Se mere – her. Det blev også til lidt Æblesmør, som er min families variation af en fin, fast mos uden så meget sukker, som kan bruges i stedet for marmelade på brød, pandekager mv.

Hjemmelavet æblechutney, fik jeg også lavet det første år. Alt for lidt, viste det sig hurtigt. Jeg nåede at lave 2 mindre portioner æble-ribs-chutney, der forsvandt som dug for solen, da familie og venner hurtigt blev lige så glade for det som vi gjorde. I øvrigt, så havde vi også helt utroligt mange ribs det første år, så derfor supplerede vi chutneyen med røde ribs. Det smagte skønt!

I dette efterår fik vi også rigtig mange æbler. Ikke så mange Filippa, fordi jeg havde beskåret træet kraftigt, hvilket var tiltrængt. Men til gengæld fik vi mange røde æbler, fra tre små vindblæste træer ude ved hestefolden. Måske er det Rød Aroma. Vi ved det ikke. Gode er de ihvertfald.

Efterårets æblehøst kom i fine gamle trækasser i skuret, ligesom kartoflerne, og da frosten for alvor kom – satte vi alle kasserne på loftet. Der stod de uforstyrret, koldt og alligevel frostfrit. Lige indtil musene opdagede dem i sidste uge…

Det er kun meget få æbler som er gået til i kasserne, de fleste er flotte og stadig saftige. Lykken er! Altså, lige indtil musene fandt dem. Nu står den sidste kasse æbler i vores viktualierum, som desværre er for varmt til opbevaring af det meste frugt og grønt. Så nu skal der koges og gøres ved af de sidste æbler – og æblechutney, står igen på menuen.

Opskrift på hjemmelavet æblechutney

Som udgangspunkt laver jeg æblechutney efter Tørsleffs gamle grønne syltebog. Da jeg varierer opskriften som jeg har råvarer eller lyst til, er den følgende opskrift blot tænkt som inspiration. Måske har du lyst til at lave det på en helt anden måde. Til 3-4 liter færdig chutney skal du bruge ca.:

10 æbler

2 løg

Frisk ingefær

Frisk gurkemeje

2 tsk Garam Masala

500 gram grønne tomater (eller halvgrønne)

300-350 gram rosiner (måske blandede farver og slags)

5-6 dl eddike

2 økologiske limefrugter

Frisk rød chili

2-3 tsk sennepspulver (eller det dobbelte sennepsfrø som du selv maler)

Eventuelt Atamon

Eventuelt Rød Melatin

***

Pil og skær løgene i små tern. Svits dem i gryden ved lav varme, tilsat fint reven ingefær og gurkemeje og Garam Masala. Imens det svitser vaskes og ordnes æbler og tomater. Rens æblerne for de værste pletter på skrallen, fjern kernehus og skær dem i tern, med skral. Tomaterne skæres i både. Rør æblertern, tomatbåde og halvdelen af rosinerne i gryden. Tilsæt eddike og kog chutneyen ca. ½ time til det hele er mørt.

Jeg kan godt lide min chutney lidt fin, men stadig med “klumper” i. Derfor blender jeg det halvt med en stavblender. Herefter tilsættes de sidste rosiner, sennepspulver, brun farin, fint hakket chili efter smag, og reven skal og saft af de to limefrugter.

Rør godt igen, kog op og lad det simre et par minutter, til den brune farin er helt opløst. På dette stadie er chutneyen lidt tynd, og altså lidt for tynd, til min smag. Jeg tilsætter 1-2 tsk Rød Melatin (blandet med sukker) – andre bruger 3 tsk for en mere fast chutney. Kog det op igen under omrøring. Tilsæt den færdige chutney 1-2 tsk Atamon, med mindre du kan spise den forholdsvis hurtigt og opbevare den koldt og mørkt.

Hæld den færdige æblechutney på skoldede eller Atamon skyllede sylteglas. Jeg er lidt af en gemmer, så vi har et arsenal af forskellige gamle glas som vi bruger og genbruger. Den portion her fylder 8 af vores genbrugsglas i forskellige størrelser. Som sagt nyder vi chutneyen til alle retter med karry, men den kan naturligvis spises som tilbehør til lige det du har lyst til.

God fornøjelse og velbekomme!

Kh Marianne

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *