Hestebønne eksperimentet

14. oktober 2022 Hestebønner sået i starten af september. Foto en måned senere.

I starten af september, kastede jeg mig ud i et eksperiment. Jeg ville se om det kunne lade sig gøre, at så hestebønner, mere end en måned senere end normalt. Normalt sår man ikke efterafgrøder senere end slut juli, starten af august. Nu blev det i starten af september…

Samtidig skulle mine egne, lidt ormædte, tørrede bønner testes som “frø” til næste år. Jeg skrev et indlæg om tankerne bag eksperimentet, som du kan læse – her.

Konklusionen er, dels at mine mange, godt tørre hjemmeavlede røde hestebønner, er fine til næste års såtid. De er spiret hver og en. Dels kan jeg konstatere, at (naturligvis) er det for sent at så hestebønner så sent, hvis man altså vil have blomster og endnu bedre, bønner.

Idag er planterne blevet omkring 12-14 cm høje, fine og stærke. Men i næste uge varsles der nattefrost, så skuddene ryger nok i salatskålen, inden længe. De smager nemlig fantastisk, som friske ærteskud – og så på en oktoberdag, mums!

Måske… forlænger og fornyer jeg eksperimentet, ved at lade 4-5 cm af planterne stå – pakker dem ind i halm inden nattefrosten, og ser om selve planten kan overvintre. Vi får se.

Det var disse skønne røde Karmazyn bønner som jeg brugte til eksperimentet. De får hermed min varmeste anbefaling!

Kh Marianne

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *