Farsbrød med grønt – billigt og godt!

25. september 2022 Sparemad: farsbrød i tærtefad som kæmpefrikadelle med grøntsager

Krisen kradser, og alle de gode sparekneb må op af skuffen! Forleden ryddede jeg op i fryseren og fandt en lille pose hakket grisekød, fra en halv gris vi fik tidligere på året. Tænkte først, frikadeller – men så løb tiden fra mig, og så blev det til een kæmpe-frikadelle i fad.

Da jeg gerne ville lave mad til 2 dage (3 personer) rakte de ca. 400 gram jo ikke langt. Så som så ofte før, fandt jeg flere gode rester grøntsager frem, og supplerede farsen med:

Opskrift: Kæmpe frikadelle i tærtefad (6-8 personer)

400g hakket kød (jeg brugte gris, men andet hak eller fars kan også bruges)

1 gul squash

1 mellemstor rødbede

2 små løg

2-3 fed hvidløg

3 flotte stængler fra knoldselleri

Linsemel (du kan også bruge kikærtemel)

Rasp (eller fine havregryn)

Soyadrik (eller mælk mv.)

2 æg (eller æggeerstatning hvis du vil have det vegansk)

Salt og peber

Brug grøntsager i din fars til frikadeller og farsbrød. Sundt og billigt

Smukke farver, ikk! Jeg brugte ca. lige meget kød som grøntsager, vægtmæssigt. Du kan naturligvis blande din fars som du vil, med mere eller mindre af de forskellige ting. En tommelfingerregel er dog, at der skal være 1 æg til ca. 500g fars.

Først river eller hakker du grøntsagerne, vender dem med salt og peber i en skål og tilsætter resten.

Det røres til en fars – ikke for fast og ikke for løs, på slump, altså. Lad den trække 15-20 minutter, og juster den eventuelt med mere mælk/soyadrik eller rasp/havregryn.

Hvis du lægger farsen i et smurt tærtefad som jeg gjorde, skal det ikke bage så længe. På den måde bliver det altså mere en kæmpe-frikadelle, eller “fars-tærte” om man vil. Vores fars blev bagt i ca. 30 minutter, ved 180 grader varmluft. Imens farsen var i ovnen, lavede jeg en hurtig råkostsalat:

Råkostsalat af sawoykål, æbler, ananas og valnødder

Råkostsalat af sawoykål, æbler, ananas og valnødder

Råkostsalater er som så mange andre salater, fantastiske – fordi de er hurtige at lave og man kan bruge hvad man har. Denne salat blev altså til af flere rester og lidt af de mange æbler vi har i haven:

Sawoykål

Æbler

½ dåse ananas i egen saft

Valnødder

Eventuelt citronsaft og lidt sukker

Snit kålen fint og skær æblerne i tern, efter du har fjernet kernehus mv. Vi bruger dem altid med skrald. Bland det i en skål og tilsæt ananas og ananassaft. Knus eller hak 1-2 håndfulde valnødder. Bland nogle af dem i salaten og pynt med de sidste. Juster eventuelt salatens smag med lidt syre, altså citronsaft og måske også et lille drys sukker.

Vi spiste farsbrødet og råkosten med en rest kartofler jeg brasede, men man kan naturligvis også spise brød til.

Eftertanker – om variationsmuligheder…

Den menu her, rækker jo lige ind i undgå-madspild konceptet. Selvom begrebet eller konceptet er nyt, er der jo i virkeligheden ikke noget nyt omkring det. At undgå madspild, er vel lige så gammelt som menneskeheden. Dumt måske, at lade spiseligt mad gå til spilde, men sådan går jo en gang imellem, når vi har travlt.

Opskrifterne er så åbne, at du naturligvis kan variere dem i det uendelige. Jeg brugte fx rødbede og squash, men det kunne også være gulerødder og ærter. Og jeg brugte skønne grønne, friske og sprøde stængler fra et knoldselleri, men du kan også bruge blegselleri eller knoldselleri istedet. Endelig, krydrede jeg det kun med salt og peber (og hvidløg, som fast ingrediens) fordi jeg gerne ville have grøntsagernes smag frem, alene. Men du kan naturligvis bruge lige de krydderier eller krydderurter du vil!

Marianne Porsborg i hønsegård og køkkenhave

Eftertanker – om at spare i en krisetid

Krisen kradser, også her hos os. Vi bor i stort og næsten 120 år gammelt hus, med gasfyr og gamle luft-til-luft og luft-til-vand pumper, som er dyre og næsten umulige at bruge. Vi blev så glade da vi købte huset sidste år, da vi så at der var en af hver slags varmepumper som supplerende energi- og varmekilder i huset. Men begge er desværre så gamle, og af dårlig kvalitet, at det slet ikke kan betale sig at bruge dem. Måske luft-til-luft-pumpen, om dagen, hvor den kan få strøm fra husets solceller. Ellers ikke. SÅ. Vi skal også spare!

Der er jo mange måder at prioritere på. Da jeg arbejder som selvstændig med base hjemmefra, lå det lige for, at sælge bil nr. 2 – min bil. Det er lidt af et logistik-show at få det til at gå op, transportmæssigt, når man bor langt ude på landet. Men det går! Ellers, bliver der sparet på tøjbudgettet, biografture – og på madbudgettet.

Vi køber stort ind, og undgår dermed en masse hovsa- og ekstrature til købmanden eller i supermarkedet. Vi bruger langt flere grøntsager end kød i maden, da kiloprisen på grønt er markant lavere – og så smager det godt. Det er så en anden ting, det med at spare på kødet. Alternativet skal være godt, altså – både være sundt og smage godt. Og jeg synes fx denne menu opfylder begge dele.

Husflidstanker…

Rigtig mange husflids-ting handlede i gamle dage om at udnytte de materialer man havde ved hånden, med de teknikker og fag man havde i hånd og hoved… Dejligt, at det igen er in at lave ting fra bunden, sætte i stand, genbruge og i det hele taget – være flittig i hus og have 🙂 Nu er det ikke længere end skam at genbruge, og hvilken lettelse. Skam er skidt – så med kærlig hilsen,

Marianne Porsborg

Tags: , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *