Mere om hestebønner – sen efterafgrøde, vil det lykkedes?

6. september 2022

Hestebønner, Valske bønner – Fava bønner, kært barn har mange navne. Mit sidste blogindlæg handlede også om hestebønner. Dengang med forslag til såning og en opskrift på en frisk Foul – som du forhåbentlig kan få glæde af – her.

Der skete så meget, heldigvis mest af det gode, så jeg fik ikke luget færdigt og sået efterafgrøder i august. En af undskyldningerne var også den fortsatte varme. Det var for varmt for mig, at gå i haven længere tid af gangen. Måske også for varmt at så i… Anyways, nu er 3 store bede luget igennem, gødet og fine – klar til sene efterafgrøder.

Måske har jeg fundet guld…

Forleden, da jeg skulle luge et stort bed langs vores brombærhegn, fandt jeg 5 tørre hestebønne-planter, som jeg havde glemt. Bedet havde været fuld af de første kartofler og tidligt såede røde hestebønner. Brombærhegnet var vildt og umuligt at finde hoved og hale i sidste efterår. Derfor skar jeg det helt ned i vinters, til 20 cm over jorden, og havde lykkelig glemt, at det ville brede sig igen. Ergo, fik jeg sået hestebønnerne for tæt på brombærhegnet, og de nye grene havde altså gemt de sidste bønneplanter.

Brombærhegnet fik iøvrigt også masser af hestegødning i vinters, fordi jeg omplantede og fyldte huller ud med aflæggere. Man skal måske ikke gøde brombær… men ihvertfald, er de vokset vildere end nogensinde, med 5-6 meter lange skud, der lå over det hele. Brombærrene blev sommerbeskåret – og voila, der stod de fine indtørrede hestebønner.

Karmazyn, Vicia Faba

Det er navnet på denne variant af bønnerne, som jeg personligt er så glad for. De giver et pænt stort udbytte. Helt præcist, fandt jeg 272 bønner på disse 5 knastørre planter. Desværre har der været dyr i dem. Der er bittesmå bidmærker i en del af bønnerne, og derfor vil jeg lave et eksperiment. Tænker det er små larver der har boet i bælgene, og naturligvis er det irriterende og grimt, med bidmærker i hestebønnerne. Så. Eksperimentet går ud på to ting:

  1. At koge, spise og smage – om bidmærkerne har ødelagt bønnerne, eller om man bare kan sige pyt skidt.
  2. At så bønnerne med bidmærker i en række for sig, og se om de kan spire og vokse – på trods.

Resultatet vender jeg tilbage til i løbet af efteråret. Er også spændt på om det giver mening at så hestebønnerne så sent. Problemet er dog ikke så stort. Pointen er i første omgang at se om de kan spire med bidmærker. Hvis de spirer og vokser, men ikke når at sætte bælge og bønner i brugbar størrelse, kan vi og hønsene spise planterne inden frosten.

Måske har du erfaringer med spisning eller såning af tørre bønner med bidmærker? Kommentér gerne hvis du har. Jeg er så nysgerrig 🙂

Det der med navnene…

Hånden på hjertet, så synes jeg de mange navne er lidt irriterende. I følge Albinus Frø er forklaringen, at betegnelsen hestebønner dækker over de sorter af Vicia Faba som bruges til foder. Problemet opstår, når de samme sorter også bruges til spisebrug. Så. Ikke et stort problem, men her i huset, kalder vi dem bare hestebønner.

Som en afsluttende bemærkning vil jeg lige tilføje, at jeg er fan af Tine Albinus webshop med frø til haven. Der er fantastiske beskrivelser af alle planter. Deres egenskaber, historie og anvendelse. Så ja, dette er mit første reklameindslag for andre firmaer end mit eget, men roses skal, dem som roses bør.

Kh Marianne

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *