Køkkenhavens udfordringer – år 2

8. maj 2023

Jeg har haft travlt med at forny mit designfirma og min webshop, så skriverier, er det ikke blevet så meget til. Nu er jeg igang igen, og har også fået fint gang i køkkenhaven, selvom der er udfordringer.

Udfordringerne kort fortalt: så lider køkkenhaven meget af blæst, fordi den ligger ved åbne marker og hestefolde. Sidste år var haven plaget af snegle, fugle – og ukrudt… Ukrudtet har vi fået lidt bedre styr på i år, tænker jeg. Men resten, skal der jo gøres noget ved.

Den vindblæste køkkenhave

Så længe køkkenhaven er ny – på sin plads mellem hestefolde og bondens marker, er blæst en af de store udfordringer. Enkelte steder, heldigvis mest på stier, er jorden så tør at den revner. Så blæst gør det vanskeligt både at så, og at holde på fugten i jorden, imens alting skal spire og gro op. Altså, alt det såede og ønskede, ikke ukrudtet, tak.

Ergo, bliver det kommende efterårs helt store opgave, at skabe mere læ i og rundt om køkkenhaven. Vi har planer om både et læhegn af buske og plantning af enkelte åbne træer. I haven ved vores hus, har vi et lille blommetræ, som satte en masse rodskud det første år vi boede her. Da vi ikke slog græsset andet end i stier rundt i haven, fik skuddene lov at stå. Nu har vi så knap 30 små blommetræer, som vi vil grave op til efteråret og blandt andet plante rundt om køkkenhaven, måske sammen med nøddebuske.

Det kommer jo til at tage tid, at få skabt lidt læ til havens bede. Det er også okay, og imens vi venter på at tingene vokser op, sætter vi nok nogle pilehegn eller lignende, som midlertidig løsning.

Sneglebekæmpelse med kaffegrums og æggeskaller

Siden vores nye høns begyndte at lægge æg, har vi gemt skallerne – og knust dem, så de kan bruges som værn mod snegle. Jeg læste mig nemlig til sidste år, at snegle ikke kan lide at kravle over æggeskallernes skarpe kanter, herligt! Kaffegrums, virkede godt i havens første år – både mod snegle og myrer, så det prøver vi igen. Du kan læse mere om æggeskaller til sneglebekæmpelse – her!

Fugle i køkkenhaven, nej tak!

Snegle og blæst, giver udfordringer – men det gør fuglene også! Hele foråret har vi haft 3 fasaner, som lystigt har gået og skrabet i alle bede. Nu er de små krager og Alliker her, og duerne… Så alle midler, undtagen vold og gift, bliver taget i brug. Den nemmeste, er de interimistiske fugleskræmsler – hurtigt lavet af grene, snor og plastikstrimler eller plastikposer. Det virker ikke, ihvertfald ikke i vores store have, med en enkelt pind hist og pist, men som på foto – når der er mange nok. Kønt er det dog ikke, men bare det virker.

Og så er der ukrudtet. En helt anden historie, men kort fortalt, så skræmmer det mig ikke, så meget.

Kh Marianne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *