Æggeskaller som sneglebekæmpelse – et forsøg

16. marts 2023

Dræbersnegle – er nok enhver haveejers mareridt. De væltede da også ind i vores køkkenhave sidste år, da alt var nyt. Ukrudtet voksede hurtigere end vi kunne følge med, på den gamle brakmark og tyrefold. Så snegle af forskellig slags, åd sig i første omgang igennem flere af vores bede.

Sneglebekæmpelse er der mange bud på. Det første naturlige middel jeg hørte om sidste år, var kaffegrums, som vi lagde i kanten af salatbedet. Det holdte de fleste snegle væk. Snegle kan åbenbart ikke lide lugten af kaffe, men det holdte desværre ikke mere end 1-2 uger, så nyt skulle hele tiden fyldes på.

I sommer læste jeg så om tricket med at lægge knuste æggeskaller rundt om planter eller bede. De skarpe kanter på æggeskallerne skulle snegle ikke være så glade for at kravle over. Samtidig vil æggeskallerne tilføre jorden kalk, så hvis det virker, er det en win-win sag.

Forsøg: saml æggeskaller – tør – knus og drys

Hvis det virker, er det da utroligt nemt, og miljøvenligt. Indtil videre har jeg samlet, tørret og knust 2 kg æggeskaller fra vores lille husstand, siden august. For at skallerne ikke skal rådne eller lugte inden jeg skal bruge dem, har jeg valgt at tørre dem, helt. Så – opskriften er enkel:

Gem æggeskallerne fra madlavningen (helst så rene som muligt) og lad dem i første omgang lufttørre. Når ovnen alligevel er varm, fx efter madlavning, tørres æggeskallerne færdigt på eftervarmen, som på fotoet ovenover, hvor man kan se at det sidste æggehvide er tørret ud. Man kan naturligvis også vaske dem inden tørring, men det synes jeg er spild af vand. Jeg tørrer dem på bagepapir, så de ikke sætter sig fast i bradepanden.

De afkølede, helt tørre æggeskaller knuses med hænderne – pas på du ikke skærer dig, en morter eller med en kagerulle.

Når de er knuste, gemmer jeg dem i en beholder, og glæder mig til at se, om dræbersneglene kan holdes ude af bedenes æggeskalle-hegn, meget snart.

Måske både-og?

Imens jeg venter på forårets varme og tid til såning af salat og andet sneglene desværre kan lide, overvejer jeg også at gemme kaffegrums igen – måske fryse det ned – og drysse det rundt i bedene, sammen med æggeskallerne, når det spirer og pibler frem.

Vi får se! Hvis du har erfaring med brug af æggeskaller som sneglebekæmpelse, må du meget gerne skrive i kommentarfeltet. Tak 🙂

Kh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *