Om efterafgrøder og ukrudt i køkkenhaven

3. august 2022 Salat gået i stok og skønne morgenfruer. Marianne Porsborg 2022

Efterafgrøder er hos mig, kort fortalt, de grøntsager og blomster, som kan sås i starten af august, og som vi kan nå at få udbytte af inden vinter. Eller til vinter – og næste forår. Men først skal ukrudtet bekæmpes, igen…

Som før nævnt, kom vi sent igang med forvandling af en ukrudtsplaget markjord til kommende køkkenhave. Mit håb var, at at få den startet op i efteråret 2021, men det blev først til januar 2022. Jorden var simpelthen for fuld af græs, brændenælder, tidsler og andet, til at vi selv kunne grave det igennem ved håndkraft. Maskiner, havde vi ikke noget af før sent på sæsonen. Så. Sådan kan det gå.

Marianne Porsborgs køkkenhave. Start med fræsning af græsmark med ukrudt

På en solskinsdag i januar, fik min mand John fræset en stor del af det stykke vi i første omgang vil bruge til køkkenhave, ca. 400 m2. Hele vejen rundt har vi ladet græsstykker være, som vi eventuelt kan inddrage senere. Pånær uden for foto, hvor vi har hønsegård og høner. Mere herom senere.

Grøntsager i ukrudt og græs

Selvom vi vidste at det var imod mange odds at så og plante i næsten ubehandlet jord fuld af ukrudt, så gjorde vi det alligevel. Kartofler, er indtil videre en succes. Kartoflerne forspirede jeg i februar og lagde første hold tidligt, i dybe render med hestemøg og tang. Med 14 dages mellemrum har jeg så lagt en sommersort og en sen sort, der stadig ligger i jorden og hygger sig… håber jeg. Sommer-kartoflerne og de sene blev lagt på samme måde, men med lidt mindre “madpakker” end de tidlige.

Udover kartofler, har salat, radiser, bladbeder og hestebønner (Fava) også været en succes. Spinat – både almindelig og New Zealandsk, er blevet spist af snegle og fugle. Det samme gælder de fleste af mine bønner. Jeg prøvede endda at så hele 5 hold bønner af forskellig slags, og næsten ingen er blevet til noget. Bønnerne var ikke bare plaget af snegle og fugle, men også af varme, blæst og myrer.

Salaten fik en hård medfart, igen på grund af snegle, sol og blæst. Men så læste jeg om tricket med at drysse en ring af kaffegrums rundt om salatbedet, og det virkede! Stille og roligt kom salaten, eller resterne af de såede frø, som jeg blot havde spredt løst udover hele bedet. En pakke frø til et bed på ca. 1,2 m x 3,5 m.

Salat i stok – og mad til hønerne

Salaten blev bredsået på en stormfuld forårsdag, hvor jeg ville have frøene i jorden, nu. Savnede frisk salat fra egen have, det smager bare skønt! Senere, da jeg fik styr på ukrudt og snegle, kunne jeg prikle de små salatplanter ud i hele bedet.

Salat gået i stok og skønne morgenfruer. Marianne Porsborg 2022

Vi har virkelig nydt det, men naturligvis, var salat fra en hel pose frø for meget til en familie på 3. Så det meste er gået i stok og er i fuld gang med at sætte frø. PYT – for selvom salaten er blevet lidt besk, er det guf til hønerne, min lille fanklub jeg også kan fortælle mere om en anden gang.

Ukrudt, ukrudt og ukrudt…

Den sidste uge, og sikkert også næste uge med, står den på fjernelse af mere ukrudt og uønsket græs. Der er kun een vej frem, og det er hårdt arbejde. Held i uheld, er der en lille lavning på den ene hestefold, som danner en sø om vinteren, der ikke er godt for hestenes græs. Den lavning kan vi fylde græsafklip og græsrødder op med, og senere så ordentligt græs ovenpå. Det skal nok blive godt, men i første omgang er det bare vigtigt at få så meget af det væk fra køkkenhaven.

August – og nu: efterafgrøder og gødning

For et par dage siden, en varm søndag i stegende sommersol – knoklede jeg med at hive tidsler, brændenælder, gråbynke og mælder op med rode. Hele køkkenhaven blev kæmmet og fin – så der nu kun er grøntsager og græs tilbage. Det sidste, græsset fra den gamle eng eller fold, er til at have med at gøre. Men tidsler og det andet ukrudt, var ved at kaste frø, så væk skulle det!

Det blev til hele 22 trillebøre- og 2 trailerfulde af ukrudt, som blev kørt på genbrugsstationen. En lettelse at komme af med, selvom det var – er, hårdt for hænder og fingre. Nu er det så tid til at så de urter og grønt som kan nå at give et udbytte inden frosten. Ligesom det er tid til at begynde at fjerne græs og lægge hestegødning, tang og græsafklip ud på de bede jeg først vil gøre noget ved til næste år.

Bedene bliver stille og roligt kickstartet, kalder jeg det. Herover ser du et foto af en gennemarbejdet tidligere løg-bed. Det vil sige, det blev ikke til så meget med løgene i år. Jeg plejer ellers at have godt styr på løg, men vidste også godt, at det var lidt af et sats, at lægge stikløg i en have med så meget ukrudt, som vi har haft og stadig har. Lidt blev det til og om ikke andet, så er de 3 løgbede blevet luget og gennemarbejdet flere gange.

Nu ligger der så et lag strøelse fra hesteboksene på det første kickstartede bed. Måske lader jeg det ligge sådan indtil næste år. Måske “snyder” jeg og lægger nogle poser planteskolejord ud over, som jeg kan så efterafgrøder i… Vi får se.

I et andet bed, er de tidlige kartofler snart alle gravet op og spist, og bedet klar til efterafgrøder. Men nogle bede er sunket fordi vi har fjernet meget ukrudt og høstet afgrøder. Så i løbet af efterår og vinter, skal der ikke bare luges, men afgjort også en masse gødning og planterester på, så der stille og roligt kan dannes og fyldes op med god muld.

Ønskede efterafgrøder…

Planen er, at der sås en masse af det som vokser hurtigt, og lidt af det som tåler frost, og forhåbentligt kan “vokse” videre ind i efterår og vinter. De første er salat og/eller rucula, lidt radiser, dild, flere bladbeder, koriander, pak choi, Tatsoi og vinterportulak mv. Prøver nok også med lidt bønner og grønkål, som begge dele, slet ikke er blevet til noget på grund af snegle, sommerfugle, fugle og myrer.

Resten af køkkenhaven skal jeg helst nå at så til med honningurt, sennep og andre typer grøntgødning. Med andre ord, en kickstart af køkkenhaven – og det – er heller ikke så slemt, men faktisk sjovt.

Kh Marianne

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *