Tørke og tørt sommervejr. Få gode ting…

14. juni 2023

Det er juni – og maj måneds tørke fortsætter. Hårdt for mange, også haveejerne – og dyrene. Der kan pives længe og højlydt over dette års tørke, men det vil jeg ikke, her. Klagesangene skal nok komme senere, men forhåbentligt efterfulgt af løsningsforslag – og masser af pyt. Istedet vil jeg fokusere på de få gode ting, som tørke trods alt bringer med sig.

Tørring af krydderurter – udendørs

Sidste år skrev jeg tips og tricks til tørring af urter til te, eller som krydderurter i madlavningen. Indlægget – som du kan læse her – handlede mest om tørring i ovn. Metoden har jeg brugt i årevis, når urterne ikke har kunnet tørre ude, men det kan de i år.

Jeg klipper urterne, helst før de går i blomst, skyller dem, og bundter dem med elastik. Jo mindre bundter, desto hurtigere tørrer de. Normalt plejer jeg at tørre mynte, merian, timian, kamille og salvie på denne måde. Hvis de ikke tørrer færdigt udenfor, tørrer jeg dem færdig i ovnen (som du kan læse om i det tidligere indlæg).

I år har jeg sparet strøm, fordi den første høst af merian tørrede på rekordtid. Jeg har altid haft meget merian, og lader det brede sig mellem stauder, roser og – i år, også i køkkenhaven. Udover at vi er glade for tørret merian til gryderetter og pastasovs, er det også en rigtig god bi-plante. De vilde bier er vilde… med merian. Derfor høster jeg som regel kun 1/3 – nu har jeg jo også meget, og lader resten gå i blomst til insekterne. Så er alle glade! Og ja, så dufter de jo også dejligt.

  

Jeg anbefaler at lægge de tørrede bundter på et lagen, og så er der bare igang med at nulre bladene af. På fotos blev første høst til 11 bundter og færdigt, til 2 glas. Et stort til os selv, og et lille til en sød genbo 🙂

Lad ukrudtet (næsten helt) være i tørken!

En anden god… ting ved det utroligt tørre og varme vejr vi har lige nu er, at ukrudtet kan blive stående. Når jorden er så tør som den er, lader jeg altså noget ukrudt stå, da det skygger lidt for mine nysåede planter i køkkenhaven. Når der kommer regn, skal der luges! Eneste ting er, at du naturligvis skal huske at fjerne ukrudtets frøstande, FØR de springer ud! Jeg klipper ukrudt med frø ned i højden, så planterne uden frø kun lige skygger for de planter jeg bekymrer mig om. Så gør ukrudtet da lidt gavn, og du kan skynde dig ind i skyggen igen.

Kh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *