Stærk appelsinmarmelade af pomerans – på slump

20. februar 2023

Orangemarmelade på menuen. I dag lavet af af økologiske pomerans appelsiner fra Spanien – mums. For, jeg ved ikke med dig, men jeg elsker appelsinmarmelade, især den stærke engelske slags. Jeg kan godt lide den færdiglavede Sevilla marmelade, men synes naturligvis bedst om at lave det selv. De første mange gange brugte jeg en opskrift. For eksempel fra den gode gamle “Den grønne syltebog” af Tørsleffs Husmoder Service. Bare titlen, ikk.

Gennem tiderne, har jeg prøvet at lave orangemarmelade af mange forskellige citrusfrugter. Senest var det klementinmarmelade, som blev mild og fin. I dag, bruger jeg pomerans, for at få en stærk marmelade. Pomerans, den tykke krøllede citrusfrugt der ligner en appelsin, men som er bitter, næsten uden kød og til gengæld fuld af sten. Køn er den altså ikke, men hvis man kan lide stærk appelsinmarmelade, så er den perfekt.

Jeg beklager, at jeg glemte foto af pomerans frugterne, men de er købt i økologisk udgave hos aarstiderne.com hvor du også kan se og købe dem. Så vidt jeg ved er deres sæson dog kort. Januar og februar er som regel de bedste måneder at købe dem i.

Pomeransmarmelade – opskrift på slump

8 store økologiske pomerans appelsiner

ca. 1 liter vand

ca. 1 kg sukker

3-4 tsk Rød Melatin

***

Skyl og tør pomeranserne, og skær dem herefter i både. Hver båd skæres nu i papirtynde skiver. Fjern stenene undervejs, og der er mange – så det tager lidt tid. Jeg skar hver pomerans i halve og hver halvdel i 8 både, fordi mine pomeranser var lidt store. Læg pomeransstykkerne i den gryde marmeladen skal koges i. Brug helst en tykbundet gryde. Hæld vand over, så frugten lige akkurat er dækket. Lad det stå og trække mindst 5 timer. Måske natten over.

Når pomeransen har trukket godt, er det hvide på frugtskiverne blevet klare og næsten gennemsigtige. Nu koges frugten i udblødningsvandet. Tilsæt måske lidt ekstra vand. Jeg gav min portion ca. 2,5 dl mere vand. Kog marmeladen op, og lad den herefter koge i ca. 40 minutter ved svag varme. Rør rundt en gang imellem. Fjern eventuelle oversete sten undervejs.

Når frugten er blød og endnu mere gennemsigtig og klar, tilsættes sukkeret. Kog marmeladen op og kog den igen ved svag varme, måske 15-20 minutter. Den ekstra kogetid gør at sukkeret trænger godt ind i frugtkødet og gør den meget bitre frugt, sød og mindre stærk.

Tilsæt Melatin (blandet med lidt af sukkeret) – kog op og sluk for varmen. Efter et par minutter kan Atamon eventuelt tilsættes. Jeg brugte 1 tsk til den store portion her, så det det behøver ikke være meget, hvis marmeladen kan opbevares mørkt og ikke for varmt.

Hæld marmeladen på rene, skoldede glas som straks lukkes. Lad marmeladen står et par dage og “sætte sig” før du spiser af den. Denne Sevilla inspirerede orangemarmelade ER stærk. Bitter og sød, på een gang. Lige som jeg kan lide det. Prøv den på godt ristet brød til en kop sort, engelsk te – mums.

Kh Marianne Porsborg

PS: Bare farven, klar dyb orangegul, er da lige til at blive glad i låget af, ikk 🙂

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *