Spinat sået i efteråret og overvintret

13. februar 2023

I efteråret såede jeg forsøgsvis både hestebønner og spinat i starten af september. Det var et forsøg, hvor jeg var klar over at hestebønnerne ikke ville overvintre. Jeg skrev om hestebønne-forsøget – her – og glemte helt at skrive om spinaten.

Spinat – kan vi ikke få for meget af

At så spinat så sent, vil naturligvis ikke give os høst i efteråret, men det var heller ikke målet. Idéen var en helt anden, nemlig at teste mine egne spinatfrø. Så frøene blev altså sået i starten af september, kastet ud med rund hånd i et 6 m2 bed ved siden af hestebønnerne. Spinaten væltede op og ja, mine egne spinatfrø er altså helt fine. Stor fryd og glæde, også selvom spinaten kæmpede om pladsen med ukrudtet. Kulden kom, og spinatbedet blev dækket over med fiberdug.

Jeg elsker spinat, og derfor var en del af eksperimentet naturligvis også, at prøve at få tiiidlig spinat ved sen såning.

Februar – nu pibler det frem

I denne weekend havde vi temperaturer på 9-10 plusgrader og en del sol. Helt fantastisk! Derfor så jeg mit snit til at løfte på fiberdugen til spinaten, og der stod det så fint. Ikke alle planter var overlevet, men der er rigtig mange, og rigeligt til os, hvis jeg kan holde den værste forårsfrost væk. Bedet blev luget, lige så forsigtigt for ikke at skade spinatplanterne. Det meste ukrudt kom nogenlunde væk – en spandfuld, som hønsene var glade for at få. Det ukrudt som står tæt op ad spinatplanterne blev stående, som beskyttelse. Kommer frosten igen, vælger jeg nok at dække bedet over om natten. Ihvertfald lige i starten. Det er trods alt stadig kun februar.

Nu krydses der fingre…

Der er bare noget ved de første ting man sår, hvert forår. Glæden er kæmpestor, og måske også lidt ude af proportioner med hvad man rent faktisk får ud af de første ting. Uanset hvad, så glæder jeg mig hver dag over at se til spinaten, og jeg synes allerede den er vokset, lidt. Tænk, hvis vi kan høste spinat om en måned eller…

Marianne Porsborg

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *