DIY hækleopskrifter til at undgå (for meget) plastik

19. juni 2023

Til hverdag arbejder jeg primært med design af strikke- og hækleopskrifter. Tekstil husflid, om man vil – sammen med syede og vævede genstande og udstyr til hus og have.

Selvom strik og garn har været mit helt store arbejdsområde i mange år efterhånden, elsker jeg også hækling. Det er desværre hårdt for mine gigtramte hænder og fingre, så der skal mange pauser til. Men godt er det, og teknikken kan bruges til så meget.

I min familie har en del af husflidstanken også været at spare på ressourcerne. Jeg husker blandt andet at jeg som barn, studsede over, at min farfar skyllede og hængte plastikposer til tørre på en snor i kælderen. Til senere og gentagen genbrug. Som voksen, abede jeg efter da børnene var små. Lavede blandt andet et forsøg hvor jeg slog en streg på et papir, for hver gang jeg brugte en bestemt indkøbspose i plastik. Over 30 gange, blev den brugt og genbrugt, under de utallige indkøb til børnefamilien.

Genbrug og gør-det-selv (DIY)

Kært barn har mange navne, og et af de nye ord for husflid, er DIY – Do it Yourself, altså gør-det-selv. Egentlig, er jeg ligeglad hvad vi kalder det. Jeg er bare vokset op med genbrug og hjemmeavl, husflid og mad lavet fra bunden. Senere, som voksen, har jeg også læst en del matematik og økonomi, som selvstudie og politisk interesseret. Måske er der ikke økonomi og sund fornuft i, at gøre alting selv og helt fra bunden, men for husstanden, det nære, for trivslen og sundhedens skyld – opfordrer jeg til mere genbrug og mere gør-det-selv!

Hækl selv net og poser til frugt og grøntsager

De der “knitreposer” i supermarkedet, er forfærdelige og unødvendige, i min optik. Naturligvis skal jeg ikke pudse glorien, for jeg har da selv brugt dem… Men da de sjældent kan genbruges, og derfor er spild af plastikressourcer, synes jeg man skal lade være.

Jeg har designet opskrifter til hækling af nogle enkle men super funktionelle net og poser, som kan erstatte plastik. Med disse opskrifter får du mulighed for selv at hækle bomuldsnet, som både kan bruges til indkøb og i køkkenet til opbevaring. Jeg bruger selv økologisk bomuldsgarn i 8/4 tykkelsen, men andet kan også bruges. Det står der mere om i opskrifterne, som kan købes til download i min webshop Doggerland Design (klik her).

God fornøjelse!

Kh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *