Karklude og køkkenhåndklæder som min farmor ville have lavet dem

5. august 2022 Farmors kludesæt af Marianne Porsborg, 2022. Hæklede karklude og køkkenhåndklæder i 8/4 bomuldsgarn

Farmors køkkensæt – er navnet på mine næsten uopslidelige, hæklede karklude og køkkenhåndklæder. Mønsteret er helt enkelt og opskriften designet, så sættet er godt at arbejde med i hverdagen. De suger godt, er nemme at vride op og holder rigtig længe.

Som navnet siger det, hæklede min farmor stakkevis af – ikke bare karklude og små håndklæder i dette mønster, men også dækservietter, mundservietter, grydelapper og hagesmækker. Og familien modtog de hæklede sager med kyshånd.

Som du måske kan se på fotoet, er delene en lille bitte smule løst hæklet. Det er helt bevidst, da det netop gør, at tingene suger bedre i brug og er nemme at vride op. To vigtige detaljer, når tingene skal gå stærkt i en travl hverdag.

Opskrift og garn

Opskriften til det hæklede sæt kan købes i min webshop garnkits.dk (se nederst på siden). Hvis du vil have det optimale resultat, i lækker GOTS økologisk bomuld og til en rimelig pris, kan jeg varmt anbefale shoppens 8/4 kvalitet – Mayflower Cotton 8/4 Organic (se også link nederst på siden). Naturligvis kan du også bruge andet bomuldsgarn i 8/4 tykkelsen, men sørg endelig for, at det er en god kvalitet, så du får nogle klude og håndklæder som suger godt og holder længe.

Jeg hækler lidt løst og bruger en hæklenål nr. 2,5. Derfor anbefaler jeg hæklenåle 2,5- 3 mm alt afhængig af din hæklefasthed.

Sættet vist på foto vejer 155 gram og hvis jeg ikke husker helt forkert, kan man lige nøjagtig få 2 karklude og 1 håndklæde på 4 nøgler bomuldsgarn.

I forhold til min farmors hæklerier, som hun meget ofte lavede på rygraden og uden de store dikkedarer, så har min opskrift her, lidt flere detaljer. Jeg har blandt andet lavet en lille hank til kludene og et øje til håndklæderne.

Køkkenhygiejne og antal karklude

Min mormor voksede op på et mejeri og min farmor gik på husholdningsskole som ung pige i huset. Det betyder, at min mor – og senere jeg, tidligt har lært en masse om god køkkenhygiejne. Derfor skifter jeg altid karklude, viskestykker – og som regel også køkkenhåndklæder ud, hver dag. Nogle dage, med meget madlavning, kan jeg godt bruge flere karklude. Ergo, vi har rigtig mange af de hæklede karklude – og lidt færre køkkenhåndklæder. Tror vi har 18-20 karklude – nogle gamle og slidte som bruges til rengøring, andre nyere og fine, til køkkenet.

Sommer = tid til småt håndarbejde

Det har været en umanerlig varm sommer, synes jeg. Så for en gangs skyld, har jeg ikke strikket meget i uld i min ferie, men til gengæld hæklet nogle gode, nye karklude til os selv. Måske har du det på samme måde? Hvis jeg strikker i min sommerferie, er det oftest uldne sokker, som jo også er skønt at finde frem, når efteråret nærmer sig. Opskrifter på klassiske strømper og ragsokker kommer senere.

Hæklede karklude – det perfekte resteprojekt

Jeg har ikke bare arvet min oldemors garnkurv, men også min mors store lager af bomuldsgarn. Ingen af delene skulle smides ud – og garnet spiser jo ikke brød, som man siger. De mange gode rester bomuldsgarn er for år tilbage blevet tryllet om til mere eller mindre kønne karklude. Men altså – og helt ærligt, det er jo også bare karklude 🙂 så de behøver ikke alle sammen være lige kønne. Bare de virker, og virker godt, i min optik.

Så hvis du har mod på farver og striber i dit køkken, kan du bare slå dig løs og hækle hver en stump op – til multistribede karklude.

Gratis opskrift til helt enkel karklud

På min gamle håndarbejdsblog ligger en gammel version af min opskrift til de hæklede karklude. Den er du naturligvis hjertelig velkommen til også at bruge, hvis du er OK med at læse den slags online. Opskriften er – her! God fornøjelse.

Køb opskrift til Farmors køkkensæt – her

Køb GOTS økologisk 8/4 bomuldsgarn – her

Kh Marianne og god fornøjelse!

 

Tags: , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *