Husflid og om fornyelse af det gamle

27. juli 2022 Marianne Damgaard Porsborg hækler karklud. Have og Husflid blog

Husflid – er jeg vokset op med, på den gode gammeldags måde. Da jeg var 3-4 år gammel, flyttede min familie og jeg til Jægerspris, hvor byens Husflidsskole var det helt store. Mine bedsteforældre, brødre og jeg gik til det ene kursus efter det andet – efter skoletid eller om aftenen. Husflidsskolen var gammel, allerede dengang i 70’erne. Vist nok startet i starten af 1900-tallet, af lokale håndværkere, som flittigt lærte fra sig, efter arbejdstid – naturligvis.

De husflidsfag jeg stiftede bekendtskab med som barn, var primært skind og læder arbejde og stoftryk, sæson efter sæson. Strik, hækling og syning – lærte jeg derhjemme, af min mor og bedstemødre. Mine brødre lærte træarbejde – og tilsammen, fik vi produceret et hav af små og store julegaver til familien. Nogle nok mindre brugbare end andre… Men vi havde det skønt, nød fordybelsen og det faglige fællesskab.

Fornyelse – og nyt liv til Husflidsbegrebet

Sammen med alle de andre håndarbejds- eller håndværksfag jeg har beskæftiget mig mere eller mindre med gennem tiden, står det gamle ord og begreb Husflid, som en naturlig ting i min hverdag. For andre, forståeligt nok, måske helt ukendt og – gammeldags.

Et af formålene med denne blog, er at genoplive og genopfriske begrebet. Nu, taler vi ofte om gør-det-selv-projekter og DIY (Do it Yourself). Men for mig, er det meget mere end det, nemlig også genbrug (Recycle) og selvforsyning (Self-sufficiency).

I min optik, hænger de tre ting altså sammen, og derfor kommer mine opslag ofte også til at krydse ind over flere emner, ad gangen. Tag for eksempel mit skriv om Tørring af timian (se det her). Det at høste, tørre og senere bruge egen timian – eller andre krydderier fra egen have, handler jo både om selvforsyning og gør-det-selv. Altså, husflid, i udvidet forstand, men også helt enkelt.

Jeg håber meget at du vil følge med på min rejse rundt i husflidens hjørner og temaer, ligesom du naturligvis er meget velkommen til at kommentere og stille spørgsmål til bloggens opslag.

Kh Marianne

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *