Scones opskrift – saftige og lækre!

14. september 2023

Scones-opskriften her, er min egen variant af en gammel svensk opskrift. Sjovt, at den er svensk – når Scones oprindeligt er britisk, men sådan er det nu engang. Jeg har lavet en del om på den oprindelige opskrift. Fx bruger jeg kun en brøkdel af den tilsatte sukkermængde, da jeg ikke bryder mig om, at de er alt for søde… men se i øvrigt tips længere nede.

Sådan bager du nemme og lidt sunde scones

Opskriften giver 12 store scones, bagt i muffinsforme som vist på foto. Du skal bruge følgende ingredienser:

Store muffinsforme, evt. foret med papir

3 dl hvedemel

2 dl fine havregryn

1-2 spsk knuste hørfrø eller chia-frø

1-2 spsk sukker

½-1 tsk groft salt

½-1 tsk stødt kardemomme (kan udelades hvis scones fx skal bruges til pålæg)

2-2½ tsk bagepulver

75-100 gram smør (eller kokosolie)

1 æg (kan udelades)

ca. 2 dl mælk eller plantedrik

***

Eventuelt 1 æg til pensling + hakkede mandler eller perlesukker til pynt (kan undværes)

***

Gør alle ingredienser og muffinsforme eller papirsforme klar, og tænd for ovnen, på varmluft 200 grader.

Bland mel, havregryn, knuste frø, sukker, salt, kardemomme og bagepulver i en røreskål. Skær smøren i små stykker og bland det i melblandingen. Brug dine fingre til at smuldre smøren i melblandingen, så det er nogenlunde jævnt og let. Bruges kokosolie skal det bare røres ud i melblandingen. PS: Kokosolie giver ikke helt den samme originale struktur og smag, som smør gør.

Hvis du bruger æg i dine scones (og de altså ikke skal være veganske), skal du piske ægget ud i mælken (eller plantedrikken). Herefter tilsættes det melblandingen under omrøring. Når dejen er jævn, fordeles den med en ske, i de forede eller smurte forme.

Dine scones kan eventuelt pensles med æg (eller æg og mælk) og pyntes med hakkede mandler eller perlesukker.

Bages i 10-13 minutter – spises gerne nybagte og lune, måske med smør 🙂

Variant: chokolade scones

Du kan nemt trylle opskriften om til søde og lækre chokolade scones. Enten ved at følge min opskrift og tilsætte 50-75 gram hakket mørk chokolade, eller ved at gøre dem mindre sunde, sådan:

I stedet for havregryn, bruges 5 dl hvedemel – sukkermængden kan skrues op – og kardemomme kan eventuelt erstattes af vanillesukker – OG – så godt med mørk, hakket chokolade…

TIP – forbered dem til morgenbordet, sådan her…

Hvis du har lyst til at lave disse scones til morgenbordet, kan du spare tid ved at forberede det meste om aftenen, sådan her:

Bland alt det tørre, undtagen bagepulveret, i en skål. Dæk skålen over, måske bare med et viskestykke. Hak smøren og opbevar den i køleskabet. Og – gør formene klar. Hvis du vil lave chokolade-scones, kan du også hakke chokoladen om aftenen.

Når du så skal bage dine scones i en fart, måske næste morgen: tændes ovnen, bagepulveret røres i melblandingen – smør tilsættes og smuldres ud – og vupti, i formene med dejen – ind i ovnen, og et lille kvarter efter… velbekomme 🙂

God fornøjelse og god appetit!

Kh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *