Grøn omstilling og økologisk køkkenhave

28. august 2024

Grøn omstilling: Et indlæg med tanker om, et hjørne af det vi selv kan gøre noget ved, i forhold til nye grønnere initiativer. Naturligvis er der meget vi hver især kan gøre for natur og miljø. Jeg har før skrevet om forslag til hvordan vi kan begrænse brugen af plastik, bare lidt. Læs fx – her – men for alle os med haver, store som små, er der også en del godt at gøre.

Kompostér dit grønne affald – og ukrudt

Nogle ved, at jeg har en rigtig stor køkkenhave – og mange af bloggens indlæg, handler da også om livet i og med den. Min køkkenhave, eller madhave, kan man også kalde den, er økologisk. Det betyder, at vi fokuserer på vekseldrift, bruger naturgødning fra egne høns og heste, og at vi prøver at bruge permakulturprincipperne mere og mere.

For et år siden var jeg på minikursus i varmekompostering. Det har jeg også skrevet om før (se fx her) og jeg er stadig fan! I starten var det svært og også lidt grænseoverskridende, at smide ukrudt på komposten – kan det virkelig komposteres… Men det går fint, og jeg bliver mere og mere modig, efterhånden som varmekomposteringen giver mere og mere god muld.

Vores kompost er tredelt, med rum bygget af paller som vist på foto. Man kører en cyklus med opfyldning af det ene rum – så det næste, og når nummer 2 er næsten fyldt, blander man de to rums indhold i det tredje rum. Det er der vi er nået nu, hvor vi skal til at blande 2 rum, og færdigkompostere en masse dejlig muld til både køkkenhave og bede.

Ergo når man komposterer sit grønne køkkenaffald, med kvas og ukrudt fra haven, får man guf til madhaven. På den måde undgår man kunstgødning og spagnumfyldt muld fra planteskolen, og bidrager på flere måder til den grønne omstilling.

Den økologiske køkkenhave

Vi bliver heldigvis flere og flere, som interesserer os for havebrug på en mere naturlig måde. Det at være selvforsynende, i det små eller i stor skala, tiltrækker også flere og flere – og det er jeg super stolt over at være en del af. Privat er jeg medlem af Landsforening Praktisk Økologi, og her tog jeg for et års tid siden initiativ til, at starte et lokalt havenetværk. Hornsherred Havenetværk opstod og vi har haft mange gode arrangementer, havevandringer mv. Lærerigt og meget inspirerende. De fleste af os i netværket går netop op i økologisk havebrug, så erfaringsudveksling er der masser af.

Privat har jeg interesseret mig for økologi i 20-25 år. Havearbejde, så længe jeg kan huske tilbage. Elskede at gå i haven med mine bedsteforældre, som alle var have-, husflid og håndarbejdsmennesker. Og så mad, naturligvis. Og… genbrug – i stor stil. Derfor har det i mange år været mit store ønske, at få mulighed for at få en STOR selvforsyningshave. Økologisk, naturligvis.

MEN – mindre end min på 400-500 m2, kan også gøre det. I princippet kan man jo dyrke en masse på en altan, eller i en lille rækkehus-have. Det kan både give en masse dejlig ro og gode oplevelser, og mad af egen avl på bordet, at dyrke frugt og grønt selv. Se også gerne en ældre artikel i BT, hvor jeg blev interviewet om netop det, at høste både ro, og frugt og grønt. Læs mere her.

Bloggen fremover…

Indrømmet, jeg har simpelthen haft så travlt – med fuldtidsjob og selvstændig designfirma – OG – havearbejde, at jeg ikke har fået skrevet så meget på bloggen som først planlagt. MEN. Nu kommer flere ting i system i min hverdag, og fremover, altså mere tid til skriverier. Det bliver både om have, mad og håndarbejde – måske i en skøn blanding. Ligenu er det høsttid, syltetid og tid til design af nye opskrifter, kurser mv. Næste skriv, bliver måske bare om god gammeldags agurkesalat 🙂

Marianne Porsborg i hønsegård og køkkenhave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *